V Krškem še skoraj vse desetletje po drugi svetovni vojni rokometa niso poznali. Z njim so se najprej spoznali maloštevilni srednješolci, ki so v večini obiskovali gimnazijo v Brežicah. Za njegovo »presaditev« v njihov domači kraj je bila odločilna osebnost predavatelj telesne vzgoje Franc Agrež starejši. Bilo je že leta 1954, ko so na desnem savskem bregu uredili prvo vežbališče. Bil je to le večji travnik z redkim sadnim drevjem, neprimeren za tekmovalno dejavnost.

Moštvo TVD Partizan je svojo prvo tekmo odigralo leta 1955 na igrišču pri videmski tovarni celuloze in papirja, ob takratnem kopalnem bazenu. Bilo je to v času, ko je začel s proizvodnjo prvi papirni stroj in je prišla v Krško skupina papirničarjev, ki so se z rokometom spoznali med šolanjem v Vevčah in tu ustanovili svojo ekipo z imenom Celulozar. To hkrati pomeni, da sta na območju Vidma-Krškega v letu 1955 delovali kar dve moštvi. Medtem, ko so v krški ekipi v začetku prevladovali srednješolci, je v Celulozarjevi igrala izključno delavska mladina. Kmalu so se dogovorili za združitev, da bi se številčno in kakovostno okrepljeni lahko vključili v takratni ligaški sistem.

Na jesen 1957 so se prvič vključili v tekmovalni sistem Rokometne zveze Slovenije. Podvig uvrstitve v prvo republiško ligo je Krčanom uspel po sezoni 1960-1961, z imenom TVD Partizan. Po uvrstitvi v 1.republiško ligo je krško moštvo igralo izključno z domačimi igralci. V njej je ostalo tudi po zaključku sezone 1962-1963, ko so bila najboljša moštva razdeljena v dve skupini. Osvojeno peto mesto je Krčanom v naslednji sezoni zagotovilo sodelovanje v enotni 1. Ligi. Zaradi neučinkovite obnove igrišča pri tovarni celuloze in papirja, rokometna zveza Slovenije ni registrirala za prvoligaške nastope in moštvo je moralo tudi vse domače tekme odigrati drugod. Zato je v ligi vztrajalo le v jesenskem delu, nato pa iz nje izstopilo. Krškega rokometa je bilo zato za nekaj časa konec.

Po premoru je članska ekipa v sezoni 1966-1967 znova nastopala v slovenskem ligaškem sistemu, a je po pomladi 1974 znova razpadla. V sezoni 1980-1981 je treninge članskega moštva prevzel Dušan Kokalj in ga z nekaterimi okrepitvami iz Sevnice, Dobove in Brežic po končani tekmovalni sezoni znova popeljal v 1. republiško ligo.

Prvo leto po povratku s skupino najboljših slovenskih rokometnih ekip so Krčani osvojili 7. mesto, že v naslednji pa postali slovenski liga prvaki. V tem obdobju so do razpada Jugoslavije Krčani le dve sezoni igrali v drugi republiški ligi, vse druge pa v prvi. Upoštevajoč celotno »piramido« klubskih ekip, je republiška rokometna zveza Slovenije, po zaključku leta 1989, krški klub uvrstila na do takrat in poslej nikdar več doseženo 5. Mesto v republiki.

V novi državi Sloveniji so krški rokometaši štiri sezone igrali v 2. državni ligi. To obdobje so bile uspešne ekipe mlajših starostnih kategorij.

Klub se je na jesen leta 1998 znašel v finančnih težavah. Večina nosilnih igralcev je klub zapustila in ob koncu sezone je iz prve lige seveda izpadel. Zaradi težkih razmer je skupina rokometnih delavcev že v začetku sezone ustanovila nov klub, R. K. Atom, v katerem so nadaljevali delo z rokometnim podmladkom in začetniki.

Močno pomlajena ekipa, ki jo po starosti igralcev ne bi smeli imenovati za »člansko«, je vse to obdobje nastopala v drugih ali tretjih državnih ligah. Zaradi vse manj denarja je igrala povsem amatersko, razpoložljiva skromna finančna sredstva pa je R. K. Atom še naprej vlagal v celotno starostno piramido. Ta vse do danes ni ostala okrnjena, saj je klub v tekmovalne sisteme vključil prav vse možne ekipe in svoje delo še naprej nadaljeval in nadaljuje na območju Krškega, Leskovca, Brestanice in Senovega.

(povzeto iz publikacija 50 let rokometa v Krškem, avtor: Živko Šebek)

ROKOMETNI KLUB KRŠKO

Cesta Krških žrtev 131, 8270 Krško

PIŠITE NAM

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Copyright © 2024 RK Krško - vse pravice pridržane.